Substancje chemiczne dodawane do chleba w piekarni

Dobry chleb na zakwasie w wielkich supermarketach to chleb, który pięknie pachnie, jednakże jedzenie go w dłuższej perspektywie czasowej może okazać się zgubne dla naszej sylwetki. Wszystko przez to, że substancje, które zawarte są w chlebie powodują tycie, bo są to substancje chemiczne, sztuczne, nieprzyswajalne przez nasze organizmy. Są to substancje zapachowe, spulchniające, a także substancje, które pozwalają robić chleb z zamrożonego produktu. Do zamrożonego produktu kupionego w hurtowni zazwyczaj dodaje się nieco wody i efekt gotowy – rośnie nam piękny, zdrowy chleb. Z takich substancji chemicznych nie ma żadnych strat, ścinek i materiałów, które są odpadami. Inaczej jest w przypadku wypiekania chleba naturalnego, z którego niestety zawsze coś zostaje, a jego produkcja jest po prostu droga, dlatego nieopłacalna dla masowych piekarni, które chcą po prostu zarobić. Prawdziwy chleb wyrabiany dobry chleb na zakwasie, który rośnie wolno i nie zawsze jest gwarancja, że wypiek się uda, bo zakwas, na którym powstaje prawdziwy chleb, często opada i marnuje się. Wszystko może zależeć od słońca, od pory dnia i innych czynników.